5 de febrero de 2015

Uniformes escolars


Rebem últimament missatges que ens aconsellen proposar a l’Escola el tema dels uniformes. És una opció que va sorgint en el temps, amb més o menys força. No és el primer cop que es proposa ni serà l’últim, per què, a Deu gràcies, estem en un país plural on poden conviure multitud d’opinions.

Anem al que a l’actuació de l’AMPA es refereix. El tema dels uniformes es va parlar amb direcció en una de les reunions de Junta d’aquest curs (una on va assistir el Germà Manel), però no va sortir el tema com a proposta, sinó més aviat per conèixer l'opinió de l’Escola vers aquest tema. Val a dir que no va ser un qüestió que els entusiasmés, tenint en compte que ja van portar uniforme fa anys, i llavors, com a moltes altres escoles, es va lluitar per treure’ls de les aules.

Opinions sobre el tema n’hi ha a favor i en contra. A favor, el suposat estalvi de roba i el fi de les lluites diàries amb els fills a l’hora de vestir-se, que contribueix a les bones maneres i a una convivència ordenada dintre del centre, evita les rivalitats o discriminacions que de vegades causen les marques, etc. En contra, que els alumnes han de ser lliures d’expressar-se també amb la seva imatge, que és tasca educativa de pares i professors que els alumnes es vesteixin adequadament i amb dignitat, que l’uniforme només evita un problema dintre del recinte, etc.

Defensant cada proposta, pares, mestres, psicòlegs. No és un tema fàcil, no és blanc o negre. Quan es fan comentaris a l’AMPA del tipus “perdent el temps per què posin pilones al carrer, però dels uniformes res!”, acostumem a ser injustos amb les persones que treballen per millorar l’entorn educatiu que envolta les nostres famílies. El tema de les pilones a la vorera és de seguretat vial, no és opinable, i si es queixaven pares, alumnes i fins i tot veïns del barri, hem de secundar-ho. Com també es dóna suport a qualsevol altre tema que ens arriba, com el menjador, les joguines del pati, les xerrades de prevenció de conductes de risc, etc.

Sobre els uniformes, s’ha de tenir en compte que l’AMPA representa a tots els seus associats, als que els volen i als que no, i per fer costat a una proposta concreta que afectarà a tothom, l’acceptació de la mateixa hauria de tenir el suport de la gran majoria dels associats.

Aquest inici de curs es va passar a tots una petita enquesta, per veure què es podia fer per millorar la nostra presència a l’Escola. Primer, que la participació no va arribar al 20 per cent, i segon, dels participants, no es veia cap preocupació pels uniformes. Estem estudiant (i no és fàcil) com fer-ho per recavar dades que ens ajudin a la presa de decisions com és aquesta. Esperem tenir una resposta com més aviat millor.

De moment, gràcies per dirigir-vos a nosaltres. Estem oberts a qualsevol proposta, i seguirem rebent amb interès i ganes de treballar els vostres neguits. I recordem que l’Assemblea està oberta sempre per expressar-se lliurement.

No hay comentarios:

Publicar un comentario